2018

Badalona ha comptat 57 persones dormint al carrer i 172 en recursos residencials o infrahabitatges

Les xifres mostren un augment de persones dormint al carrer respecte al recompte de 2016.

A Barcelona el recompte ha visualitzat 956 persones que dormen al carrer i 2.099 allotjades en equipaments municipals o de les diverses entitats socials; a Sant Adrià del Besòs 16 persones dormint al carrer i a Santa Coloma de Gramenet s’han localitzat 20.

La matinada del 16 de maig, prop de 200 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 18 grups que han pentinat els carrers i espais de la ciutat de Badalona, obtenint els següents resultats:

S’han visibilitat un total de 57 persones dormint a la via pública durant aquesta nit (40 són homes, 3, dones i 14 no s’ha pogut determinar), a les quals se sumen les 172 que han passat la nit en centres d’acollida (27), pisos d’inserció (31), en habitatges inadequats (83), en barraques (15) i en pensions i habitacions de relloguer (16).

Més enllà de la millora en la metodologia del recompte i l’expertesa dels voluntaris, es fa evident l’increment i cronificació de la pobresa. El context de crisi econòmica d’aquest darrers anys ha accentuat les desigualtats socials també a la nostra ciutat, amb un escenari marcat per l’augment del preu dels pisos de lloguer i la precarietat laboral que afecta especialment als grups més vulnerables.

Llegeix la notícia sencera al nostre apartat d’actualitat.

RECULL DE PREMSA

TV Badalona (minut 6:55): Informatius

TV Badalona (minut 10:55): Programa Badalona 360º

Ràdio Ciutat de Badalona (al principi de l’àudio): Badalona matí

Ràdio Estel (minut: 8:32 ): El mirador

La Xarxa Radio: badalona compta 57 persones sense llar que dormen al carrer 

L’independent de Badalona: la crisis de-l’habitatge fa creixer el nombre de persones sense llar

‘La Veu dels Barris’ de la FAVB: notícia

Ajuntament de Badalona: notícia

TOT Badalona i més: Entrevista Mijail Acosta

Notícies sobre els recomptes realitzats en diversos municipis la nit del 16 de maig:

Notícia d’ Arrels Fundació
Notícia El Punt Avui
Notícia a El País
Notícia a La Vanguardia
Notícia a Vilaweb

 

2016

Badalona ha comptat aquesta nit 39 persones dormint als carrers de la ciutat

Els districtes 1 -amb 13 persones comptabilitzades- i el 2, 3, 4 i 5 -amb 6 persones comptades- han estat les zones amb major concentració de persones dormint a la intempèrie detectades pel recompte

39 persones han dormit als carrers de Badalona segons han pogut comprovar els voluntaris del Recompte Badalona 2016 que s’ha fet de les 00:00h a les 02:00h d’aquesta matinada i que ha cobert tots els districtes de la ciutat. La iniciativa s’ha portat a terme gràcies a la mobilització de 182 persones voluntàries, entre ells persones que han passat per l’experiència de viure al carrer o que actualment encara hi viuen, a més de ciutadans i ciutadanes sensibles amb aquesta realitat i membres d’entitats socials de la ciutat.

La Fundació Privada Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord i la Fundació Mambré; l’Ajuntament de Badalona i la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona i la Comissió de Cultura de Llefià han impulsat aquest recompte -que s’ha fet primera vegada a Badalona- per conèixer l’abast d’aquesta realitat.

El primer objectiu del recompte quantitatiu, doncs, ha estat obtenir una xifra mínima de persones que dormen al carrer, 39, i la seva distribució territorial (13 persones al districte 1; 6 persones als districtes 2, 3, 4 i 5 i 2 persones al districte 6). Però més enllà de dimensionar aquesta realitat de soledat, pobresa i exclusió social que es viu als nostres carrers, el Recompte Badalona 2016 té dos objectius més. D’una banda, es tracta d’una eina de sensibilització de la ciutadania envers aquest fenomen i de visibilització d’aquestes persones que sovint no són tingudes en compte. I de l’altra, aquesta acció és la primera feina conjunta entre entitats socials, administració local i associacions de veïns de Badalona i serà la llavor per treballar un projecte comú que doni respostes a la situació de les persones que pernocten al carrer. La voluntat és que aquest grup de treball que s’ha format tingui continuïtat i es converteixi en una taula de diagnosi i propostes a favor de les persones en situació d’exclusió social severa i sense llar.

Darrera aquesta xifra de 39 persones que viuen i dormen al carrer hi ha 39 rostres, 39 històries vitals que arrosseguen tota una realitat de patiment, trencaments i pèrdues (de feina, d’habitatge de salut, de família, d’entorn social, de dignitat…). La realitat dels sense sostre a Badalona és la punta de l’iceberg d’una realitat més profunda, àmplia i amagada que és la de les persones sense llar que viuen en infrahabitatges, en habitacions rellogades, en centres d’acollida, albergs o altres tipus de realitats habitacionals de pobresa i vulnerabilitat i que poden estar a un pas de trobar-se al carrer. Un volum de població molt més nombrós i que representa el sector més vulnerable davant la crisi.

RECULL DE PREMSA

TV3. Badalona localitza 39 persones sense sostre durant la nit en la campanya de recompte

El Periódico. Uns 200 voluntaris troben una quarantena de persones sense sostre a Badalona

Diari de Badalona. Radiografia de la pobresa sense sostre: 39 persones dormen al carrer a Badalona

Aldia.cat. Badalona localitza 39 persones sense sostre durant la nit en la campanya de recompte

Arrels. Els recomptes a Barcelona, Sant Adrià, Badalona i Lleida evidencien que unes 1.100 persones dormen al carrer