2020

El tercer Recompte de persones sense llar a Badalona localitza 48 persones dormint al carrer

 Més de 120 persones voluntàries han participat en el tercer recompte impulsat per la Taula Sense Llar de Badalona.

A les 48 persones que s’han comptabilitzat dormint al carrer se sumen les 299 persones que han passat la nit del 19 de maig en centres, pisos d’inserció, pensions i habitacions de relloguer o en espais que és consideren infrahabitatge.

 El tercer Recompte de persones sense llar a Badalona ha comptat 48 persones dormint a la via pública la nit del 19 al 20 de maig (33 homes, 4 dones i 11 que no s’han pogut identificar).

A aquesta xifra cal sumar les 299 persones -262 homes i 37 dones- allotjades en centres, pisos d’entitats, en pensions i habitacions de relloguer o que viuen en habitatges inadequats (ex. naus industrials). És una xifra que en l’anterior recompte del 2018 també es va sumar i que dona la dimensió de les persones sense habitatge propi. L’any 2018 aquesta xifra de persones en recursos d’entitats i infrahabitatge era inferior (172 persones).

El recompte es realitza a Badalona cada dos anys des del 2016 però el maig passat es va suspendre a causa de la covid. Es tracta d’un recompte quantitatiu: des de la mitjanit fins a les 2 de la matinada els més de 120 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 17 grups que han caminat per tots els carrers i espais de la ciutat de Badalona. A causa de la covid no s’ha fet una trobada amb tot el voluntariat en un punt central com altres anys sinó que cada grup ha quedat directament a la zona assignada.

Amb el recompte s’obté la fotografia del nombre de persones sense llar a la ciutat en una nit determinada per, d’una banda, sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i, d’altra, incidir el disseny d’unes polítiques d’actuació i atenció més acurades a la realitat de la ciutat. El recompte a Badalona s’ha fet la mateixa nit que a Barcelona i l’Hospitalet. També s’ha realitzat a Santa Coloma de Gramenet.

 

Valoració del resultat del Recompte

Les xifres mostren una situació similar de persones dormint al carrer respecte al recompte de 2018, on es van detectar 57 persones respecte a les 48 persones d’aquest any 2021. És una xifra que, juntament amb l’augment del nombre de persones que viuen en recursos de les entitats, torna a fer evident la cronificació de la pobresa.

Les entitats i l’Ajuntament que formen la Taula Sense Llar de Badalona -integrada, d’una banda, per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials, i, de l’altra, per l’Ajuntament de Badalona- volen continuar sumant esforços per desenvolupar més recursos d’atenció i seguiment per fer front a la problemàtica del sensellarisme.

Tant des de les entitats d’acció social com des dels mateixos Serveis Socials de l’Ajuntament es veu amb preocupació el sensellarisme. Des de la Taula s’ha defensat la necessitat d’un centre de pernocta a la ciutat de Badalona que finalment va començar a funcionar l’any 2020 a Can Bofí Vell. L’objectiu és continuar potenciant la coordinació de recursos d’acord amb les necessitats existents.

Els condicionants personals que aboquen a l’exclusió extrema que evidencia el sensellarisme poden ser la manca de feina, la pobresa econòmica, la falta d’habitatge, la pèrdua de les relacions familiars i socials, condicionants de salut, de salut mental, d’addicions, el mateix estigma i discriminació socials afegits… Sensibilitzar sobre la complexitat del sensellarisme és també un dels objectius de la Taula Sense Llar.

Pel que fa al Recompte, està previst realitzar-lo novament l’any 2023. La Taula Sense Llar de Badalona es proposa també complementar-ho amb la realització d’alguna enquesta/qüestionari/entrevista a les persones sense llar de la ciutat per tal d’obtenir informació de caire qualitatiu a més de l’obtinguda a través del recompte quantitatiu.

 

Badalona i el sensellarisme: què s’està fent

A continuació s’exposen una síntesi del serveis i programes d’atenció que es van fer a la ciutat durant el 2020 a Badalona, un any marcat per la pandèmia de la covid.

– Des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, l’EDAPS (Equip de detecció i atenció a persones sense sostre) va atendre 2.624 persones i es va realitzar intervenció i/o seguiment a 379 persones durant el 2020.

– Dispositiu de l’operació hivern: 164 persones ateses al dispositiu.

– Centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell. Primer centre de pernocta, posat en marxa el juny de 2020. Han dormit 111 persones i han utilitzat el servei de menjador 69 persones durant el 2020.

– Centre diürn Folre (Programa Inclusió Bisbe Carrera): es va realitzar suport personal a 362 persones. 380 persones van utilitzar els serveis d’alimentació (10.723 dinars i 6.018 sopars) i/o d’higiene (dutxes i bugaderia). 1.992 dutxes durant el 2020.

– Centre d’acollida Can Banús (Fundació Acollida i Esperança): llar residència per a persones amb el VIH/sida i en situació d’exclusió. Es van acompanyar 50 persones.

– Programa d’Atenció a persones residents en espais inadequats de Creu Roja. Promoció de mesures higiènic-sanitàries, programes o projectes d’inserció laboral i de formació per a la millora del perfil professional i l’ocupabilitat en els casos en què la situació administrativa ho permet o informació i assessorament sobre la situació documental administrativa.

– Programes d’habitatge de les entitats socials que formen part de la Taula (Fundació Mambré, Fundació Acollida i Esperança, Càritas, Roca i Pi, Sant Joan de Déu): 20 pisos on van viure 63 persones durant el 2020.

104 persones van passar alguna nit al pavelló de Casagemes habilitat per a les persones sense llar durant el confinament.

– Projecte d’acompanyament socio-laboral des d’un taller pre-laboral (Roca i Pi): 18 persones amb dèficit habitacional ateses.

– Des del Projecte Àngels, promogut per la Fundació Roca i Pi amb el suport de l’Ajuntament, es van arranjar 23 habitatges de persones en situació de vulnerabilitat, tot donant feina a persones en procés d’inserció laboral.

RECULL DE PREMSA

El Periódico: ‘Desterrats a l’area metropolitana

El Punt Avui: ‘Recompte de 895 persones dormint al ras a Barcelona

El País: ‘895 persones dormen cada dia al carrer a Barcelona

Diari ARA: ‘Sense llar i sense menjador social a l’Hospitalet

CCMA – TV3 i Catalunya Ràdio: ‘Compten 48 persones dormint al carrer a Badalona en un recompte fet per voluntaris

BTV: ‘Gairebé 900 persones sense llar dormen al carrer a Barcelona

Público: ‘Més de mil persones dormen al carrer a Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat

Social.cat: ‘Centenars de voluntaris pentinen Barcelona, L’Hospitalet i Badalona per comptar les persones sense llar

Línia Nord: ‘76 persones sense sostre dormen als carrers de Badalona i Santa Coloma

El Tot Badalona: ‘Localitzen 48 persones dormint als carrers de Badalona

TV Badalona: Informatius i programa Tres60:

http://bdncom.alacarta.cat/informatiu/capitol/20-de-maig-de-2021-vespre

http://bdncom.alacarta.cat/informatiu/capitol/20-de-maig-de-2021-migdia (minut 4)

http://bdncom.alacarta.cat/informatiu/capitol/19-de-maig-de-2021-vespre (minut 8)

La Xarxa: http://www.alacarta.cat/fetamida/tall/recompte-de-persones-sense-llar-a-badalona

L’Independent de Badalona: ‘El Recompte de persones sense llar de Badalona localitza 48 persones dormint al carrer i altres 299 en centres d’acollida o infrahabitatges

Badanotis: ‘El tercer Recompte de persones sense llar a Badalona localitza 48 persones dormint al carrer

Xarnanet: ‘Més d’un miler de persones han passat la nit al ras a Barcelona, l’Hospitalet i Badalona

2018

Badalona ha comptat 57 persones dormint al carrer i 172 en recursos residencials o infrahabitatges

Les xifres mostren un augment de persones dormint al carrer respecte al recompte de 2016.

A Barcelona el recompte ha visualitzat 956 persones que dormen al carrer i 2.099 allotjades en equipaments municipals o de les diverses entitats socials; a Sant Adrià del Besòs 16 persones dormint al carrer i a Santa Coloma de Gramenet s’han localitzat 20.

La matinada del 16 de maig, prop de 200 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 18 grups que han pentinat els carrers i espais de la ciutat de Badalona, obtenint els següents resultats:

S’han visibilitat un total de 57 persones dormint a la via pública durant aquesta nit (40 són homes, 3, dones i 14 no s’ha pogut determinar), a les quals se sumen les 172 que han passat la nit en centres d’acollida (27), pisos d’inserció (31), en habitatges inadequats (83), en barraques (15) i en pensions i habitacions de relloguer (16).

Més enllà de la millora en la metodologia del recompte i l’expertesa dels voluntaris, es fa evident l’increment i cronificació de la pobresa. El context de crisi econòmica d’aquest darrers anys ha accentuat les desigualtats socials també a la nostra ciutat, amb un escenari marcat per l’augment del preu dels pisos de lloguer i la precarietat laboral que afecta especialment als grups més vulnerables.

Llegeix la notícia sencera al nostre apartat d’actualitat.

RECULL DE PREMSA

TV Badalona (minut 6:55): Informatius

TV Badalona (minut 10:55): Programa Badalona 360º

Ràdio Ciutat de Badalona (al principi de l’àudio): Badalona matí

Ràdio Estel (minut: 8:32 ): El mirador

La Xarxa Radio: badalona compta 57 persones sense llar que dormen al carrer 

L’independent de Badalona: la crisis de-l’habitatge fa creixer el nombre de persones sense llar

‘La Veu dels Barris’ de la FAVB: notícia

Ajuntament de Badalona: notícia

TOT Badalona i més: Entrevista Mijail Acosta

Notícies sobre els recomptes realitzats en diversos municipis la nit del 16 de maig:

Notícia d’ Arrels Fundació
Notícia El Punt Avui
Notícia a El País
Notícia a La Vanguardia
Notícia a Vilaweb

2016

Badalona ha comptat aquesta nit 39 persones dormint als carrers de la ciutat

Els districtes 1 -amb 13 persones comptabilitzades- i el 2, 3, 4 i 5 -amb 6 persones comptades- han estat les zones amb major concentració de persones dormint a la intempèrie detectades pel recompte

39 persones han dormit als carrers de Badalona segons han pogut comprovar els voluntaris del Recompte Badalona 2016 que s’ha fet de les 00:00h a les 02:00h d’aquesta matinada i que ha cobert tots els districtes de la ciutat. La iniciativa s’ha portat a terme gràcies a la mobilització de 182 persones voluntàries, entre ells persones que han passat per l’experiència de viure al carrer o que actualment encara hi viuen, a més de ciutadans i ciutadanes sensibles amb aquesta realitat i membres d’entitats socials de la ciutat.

La Fundació Privada Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord i la Fundació Mambré; l’Ajuntament de Badalona i la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona i la Comissió de Cultura de Llefià han impulsat aquest recompte -que s’ha fet primera vegada a Badalona- per conèixer l’abast d’aquesta realitat.

El primer objectiu del recompte quantitatiu, doncs, ha estat obtenir una xifra mínima de persones que dormen al carrer, 39, i la seva distribució territorial (13 persones al districte 1; 6 persones als districtes 2, 3, 4 i 5 i 2 persones al districte 6). Però més enllà de dimensionar aquesta realitat de soledat, pobresa i exclusió social que es viu als nostres carrers, el Recompte Badalona 2016 té dos objectius més. D’una banda, es tracta d’una eina de sensibilització de la ciutadania envers aquest fenomen i de visibilització d’aquestes persones que sovint no són tingudes en compte. I de l’altra, aquesta acció és la primera feina conjunta entre entitats socials, administració local i associacions de veïns de Badalona i serà la llavor per treballar un projecte comú que doni respostes a la situació de les persones que pernocten al carrer. La voluntat és que aquest grup de treball que s’ha format tingui continuïtat i es converteixi en una taula de diagnosi i propostes a favor de les persones en situació d’exclusió social severa i sense llar.

Darrera aquesta xifra de 39 persones que viuen i dormen al carrer hi ha 39 rostres, 39 històries vitals que arrosseguen tota una realitat de patiment, trencaments i pèrdues (de feina, d’habitatge de salut, de família, d’entorn social, de dignitat…). La realitat dels sense sostre a Badalona és la punta de l’iceberg d’una realitat més profunda, àmplia i amagada que és la de les persones sense llar que viuen en infrahabitatges, en habitacions rellogades, en centres d’acollida, albergs o altres tipus de realitats habitacionals de pobresa i vulnerabilitat i que poden estar a un pas de trobar-se al carrer. Un volum de població molt més nombrós i que representa el sector més vulnerable davant la crisi.

RECULL DE PREMSA

TV3. Badalona localitza 39 persones sense sostre durant la nit en la campanya de recompte

El Periódico. Uns 200 voluntaris troben una quarantena de persones sense sostre a Badalona

Diari de Badalona. Radiografia de la pobresa sense sostre: 39 persones dormen al carrer a Badalona

Aldia.cat. Badalona localitza 39 persones sense sostre durant la nit en la campanya de recompte

Arrels. Els recomptes a Barcelona, Sant Adrià, Badalona i Lleida evidencien que unes 1.100 persones dormen al carrer