Més de 120 persones voluntàries han participat en el tercer recompte impulsat per la Taula Sense Llar de Badalona.
A les 48 persones que s’han comptabilitzat dormint al carrer se sumen les 299 persones que han passat la nit del 19 de maig en centres, pisos d’inserció, pensions i habitacions de relloguer o en espais que és consideren infrahabitatge.
El tercer Recompte de persones sense llar a Badalona ha comptat 48 persones dormint a la via pública la nit del 19 al 20 de maig (33 homes, 4 dones i 11 que no s’han pogut identificar).
A aquesta xifra cal sumar les 299 persones -262 homes i 37 dones- allotjades en centres, pisos d’entitats, en pensions i habitacions de relloguer o que viuen en habitatges inadequats (ex. naus industrials). És una xifra que en l’anterior recompte del 2018 també es va sumar i que dona la dimensió de les persones sense habitatge propi. L’any 2018 aquesta xifra de persones en recursos d’entitats i infrahabitatge era inferior (172 persones).
El recompte es realitza a Badalona cada dos anys des del 2016 però el maig passat es va suspendre a causa de la covid. Es tracta d’un recompte quantitatiu: des de la mitjanit fins a les 2 de la matinada els més de 120 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 17 grups que han caminat per tots els carrers i espais de la ciutat de Badalona. A causa de la covid no s’ha fet una trobada amb tot el voluntariat en un punt central com altres anys sinó que cada grup ha quedat directament a la zona assignada.
Amb el recompte s’obté la fotografia del nombre de persones sense llar a la ciutat en una nit determinada per, d’una banda, sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i, d’altra, incidir el disseny d’unes polítiques d’actuació i atenció més acurades a la realitat de la ciutat. El recompte a Badalona s’ha fet la mateixa nit que a Barcelona i l’Hospitalet. També s’ha realitzat a Santa Coloma de Gramenet.
Valoració del resultat del Recompte
Les xifres mostren una situació similar de persones dormint al carrer respecte al recompte de 2018, on es van detectar 57 persones respecte a les 48 persones d’aquest any 2021. És una xifra que, juntament amb l’augment del nombre de persones que viuen en recursos de les entitats, torna a fer evident la cronificació de la pobresa.
Les entitats i l’Ajuntament que formen la Taula Sense Llar de Badalona -integrada, d’una banda, per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials, i, de l’altra, per l’Ajuntament de Badalona- volen continuar sumant esforços per desenvolupar més recursos d’atenció i seguiment per fer front a la problemàtica del sensellarisme.
Tant des de les entitats d’acció social com des dels mateixos Serveis Socials de l’Ajuntament es veu amb preocupació el sensellarisme. Des de la Taula s’ha defensat la necessitat d’un centre de pernocta a la ciutat de Badalona que finalment va començar a funcionar l’any 2020 a Can Bofí Vell. L’objectiu és continuar potenciant la coordinació de recursos d’acord amb les necessitats existents.
Els condicionants personals que aboquen a l’exclusió extrema que evidencia el sensellarisme poden ser la manca de feina, la pobresa econòmica, la falta d’habitatge, la pèrdua de les relacions familiars i socials, condicionants de salut, de salut mental, d’addicions, el mateix estigma i discriminació socials afegits… Sensibilitzar sobre la complexitat del sensellarisme és també un dels objectius de la Taula Sense Llar.
Pel que fa al Recompte, està previst realitzar-lo novament l’any 2023. La Taula Sense Llar de Badalona es proposa també complementar-ho amb la realització d’alguna enquesta/qüestionari/entrevista a les persones sense llar de la ciutat per tal d’obtenir informació de caire qualitatiu a més de l’obtinguda a través del recompte quantitatiu.
Badalona i el sensellarisme: què s’està fent
A continuació s’exposen una síntesi del serveis i programes d’atenció que es van fer a la ciutat durant el 2020 a Badalona, un any marcat per la pandèmia de la covid.
- Des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, l’EDAPS (Equip de detecció i atenció a persones sense sostre) va atendre 2.624 persones i es va realitzar intervenció i/o seguiment a 379 persones durant el 2020.
- Dispositiu de l’operació hivern: 164 persones ateses al dispositiu.
- Centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell. Primer centre de pernocta, posat en marxa el juny de 2020. Han dormit 111 persones i han utilitzat el servei de menjador 69 persones durant el 2020.
- Centre diürn Folre (Programa Inclusió Bisbe Carrera): es va realitzar suport personal a 362 persones. 380 persones van utilitzar els serveis d’alimentació (10.723 dinars i 6.018 sopars) i/o d’higiene (dutxes i bugaderia). 1.992 dutxes durant el 2020.
- Centre d’acollida Can Banús (Fundació Acollida i Esperança): llar residència per a persones amb el VIH/sida i en situació d’exclusió. Es van acompanyar 50 persones.
- Programa d’Atenció a persones residents en espais inadequats de Creu Roja. Promoció de mesures higiènic-sanitàries, programes o projectes d’inserció laboral i de formació per a la millora del perfil professional i l’ocupabilitat en els casos en què la situació administrativa ho permet o informació i assessorament sobre la situació documental administrativa.
- Programes d’habitatge de les entitats socials que formen part de la Taula (Fundació Mambré, Fundació Acollida i Esperança, Càritas, Roca i Pi, Sant Joan de Déu): 20 pisos on van viure 63 persones durant el 2020.
- 104 persones van passar alguna nit al pavelló de Casagemes habilitat per a les persones sense llar durant el confinament.
- Projecte d’acompanyament socio-laboral des d’un taller pre-laboral (Roca i Pi): 18 persones amb dèficit habitacional ateses.
- Des del Projecte Àngels, promogut per la Fundació Roca i Pi amb el suport de l’Ajuntament, es van arranjar 23 habitatges de persones en situació de vulnerabilitat, tot donant feina a persones en procés d’inserció laboral.
0 Comentaris